România a absorbit doar o treime din suma pusă la dispoziţie de UE pentru infrastructură. Unde s-au dus banii

România nu a reuşit să acceseze decât 32% din cele 4,3 miliarde de euro puse la dispoziţie de Bruxelles pentru dezvoltarea infrastructurii de transport în intervalul 2007-2013.Ţara noastră continuă să rămână codaşă la accesarea fondurilor europene pentru infrastructura de transport şi după încheierea exerciţiului financiar 2007-2013. În acest interval, România a avut o rată de absorbţie de 32% din totalul sumelor puse la dispoziţie de Bruxelles. În cifre, asta înseamnă că au fost atraşi 1,4 miliarde de euro din cele 4,3 miliarde oferite de Uniunea Europeană.
Deşi România nu are încă nicio autostradă care să lege vestul ţării de est sau nordul de sud, cei mai mulţi bani au fost rambursaţi pentru proiectele de şosele, în principal autostrăzi. Aici a mers aproape 1 miliard de euro, în timp ce sectorul aerian nu beneficiat de niciun ban! Teoretic, România mai are la dispoziţie încă aproape 3 miliarde de euro din exerciţiul financiar amintit, dar banii trebuie accesaţi până la finalul acestui ani.
Până în prezent, principalele beneficiare au fost autostrăzile Orăştie – Sibiu sau Lugoj – Deva, care au primit 988 de milioane de euro, echivalentul a peste 70% din sumele totale pe care România le-a atras în ultimii şapte ani prin Programul Operaţional Sectorial Transport.
Şi mai prost stau lucrurile în cazul infrastructurii pe calea ferată şi metrou. Aici s-a ajuns la o absorbţie de 318 milioane de euro, echivalentul a 23% din banii rambursaţi de Comisia Europeană prin programul amintit. O situaţie catastrofală se înregistrează în domeniul naval, care nu a reuşit să atragă decât 76,4 milioane de euro, adică 5,5% din suma totală avută la dispoziţie de România. În sfârşit, în dreptul sectorului aerian apare un zero descalificant care nu lasă loc pentru alte comentarii.

Related posts

Leave a Comment